Houtveredeling en houtverf

Houtveredeling is beter bekend onder de titel houtbehandeling. Hout is een natuurproduct, en ondanks dat het robuuste van hout heel mooi is, vereist hout wel vaak enige vorm van behandeling. Dit is om het hout te beschermen tegen veroudering en weersomstandigheden. Door een extra laagje aan te brengen op het hout gaat het langer mee en blijft het langer mooi. Het hout is minder kwetsbaar hierdoor.

Een andere reden om hout te behandelen is vanwege de eigenschap dat hout zowel kan krimpen als kan uitzetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij slecht weer met veel regen. Het hout neemt veel vocht op en wanneer het droger wordt leidt dit tot scheuren van het hout. In het ergste geval leidt het tot houtrot. Omdat hout veel buitenshuis wordt gebruikt is het beter om hout te veredelen.

Vaak wordt behandeld hout ook mooier gevonden. Het is namelijk goed te zien wanneer hout behandeld is met een laagje olie of was. De kleur van het hout wordt anders, vaak wordt de tint warmer. De structuur van het hout wordt beter zichtbaar en oneffenheden in het hout worden juist minder goed zichtbaar. Deze worden gecamoufleerd door de behandeling.

Het behandelen van hout kan op verschillende manieren. Een bekend voorbeeld is het lakken van hout. Lak beschermt goed tegen vocht en vuil en zorgt dat het hout mooi blijft. Sommigen vinden lakken lastig, omdat het snel zichtbaar is wanneer er een foutje wordt gemaakt bij het aanbrengen van lak. Ook wordt gekozen voor olie of was, of een combinatie bekend als wasolie. Wasolie geeft een vergelijkbaar effect met lak, maar het is makkelijker bij te werken als er bijvoorbeeld slijtageplekken zichtbaar worden in het hout. In het geval van lak moet vaak het hele houtwerk opnieuw behandeld worden.

Lak en wasolie zijn vaak glanzend. Wanneer u liever een matte afwerking wilt, is houtverf een optie. Houtverf is zowel glanzend als mat verkrijgbaar in diverse kleuren. Houtverf kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en gaat lang mee.

We hebben alle producten in ons assortiment om uw hout schitterend mee te bewerken. In ons assortiment zit onder andere verf en beits van Moose Färg, een Zweedse leverancier met een kleurrijke collectie.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 11 =