Plaatmateriaal

Van Feij is een houthandel en daardoor heel gespecialiseerd in allerlei soorten en maten hout. Maar bij Van Feij kijken wij verder dan onze neus lang is. Daarom bieden wij ook andere materialen aan. Een van deze materialen in ons aanbod is plaatmateriaal. Plaatmateriaal valt nog steeds onder de categorie hout, omdat het een houtsoort als basis heeft. Bijvoorbeeld eikenhout en berkenhout. Het is echter en een heel ander product dan een simpele houten plank van eikenhout. Plaatmateriaal is veel verder bewerkt dan andere houtsoorten in ons aanbod.

Het hout voor plaatmateriaal wordt op een specifieke manier bewerkt, in tegenstelling tot de robuuste houtsoorten bij Van Feij waar haast geen bewerking voor nodig is. De planken voor een robuuste tafel of stoere buitenmeubel worden haast niet bewerkt, enkel licht afgewerkt. In principe is plaatmateriaal een plank die opgebouwd is uit op elkaar gelijmde laagjes hout. De laagjes worden op een speciale manier verlijmd, namelijk kruiselings. Hierdoor wordt de juiste sterkte en kwaliteit verkregen van het materiaal. Het hout voor plaatmateriaal wordt vaak gecombineerd met een ander materiaal alvorens het tot plaatmateriaal wordt verwerkt.

Bij Van Feij wordt onder andere multiplex gebruikt en verkocht, om precies te zijn Multiplex WBP. Dit is met een bepaald soort lijm verlijmd, waardoor het multiplex zo sterk wordt dat het buiten gebruikt kan worden. Het hout kan 72 uur in een zogenaamde kookproef doorbrengen zonder dat de laagjes losraken.  Dit maakt het geschikt voor buiten gebruik. Buiten wordt het natuurlijk niet aan kooktemperatuur blootgesteld, maar wel aan diverse weersomstandigheden.

Plaatmateriaal kan gebruikt worden voor onder andere houten constructies. Multiplex kan gebruikt worden om tegen andere materialen aan te zetten of om andere materialen te bekleden, denk bijvoorbeeld aan het bekleden van de trap. Beton kan worden afgedekt met, de naam verraadt het al, betonplex. Voor tafeloppervlakken en kastjes is multiplex ook geschikt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =