Houtinformatie: eikenhout

Van oudsher is eikenhout een van de hardhoutsoorten die het meest wordt toegepast in Nederland. Dit komt doordat deze houtsoort wel in Nederland groeit en daardoor gemakkelijk beschikbaar gemaakt kan worden. Het hardhout komt gewoon voor in de Nederlandse bossen.

Eikenhout is hardhout, waardoor het van zichzelf een sterk en vrij hard materiaal is. Het is dan ook betrouwbaar hout om te gebruiken voor grotere bouwwerken zoals veranda’s en overkappingen. Deze houtsoort is vrij makkelijk te bewerken, wat het een interessante houtsoort maakt voor ons als maatwerkbouwers.

Van eikenhout kunnen zowel meubels als andere bouwwerken gemaakt worden. Bij Van Feij zijn onder andere bedden, kasten, toonbanken, muurbekleding, salontafels en eettafels gemaakt van eikenhout. Ook wordt deze houtsoort gebruikt als vloer, binnen als houten vloer en buiten als terrasvloer.

Waar Van Feij verder mee werkt op het gebied van eiken zijn eiken gebinten. Dit is vanwege de sterke eigenschappen van het eikenhout. Eiken gebinten kunnen gebruikt worden voor bouwwerken zoals veranda’s, carports, overkappingen en schuren. In ons portfolio zijn diverse voorbeelden te zien van bouwwerken op basis van eiken gebinten.

De kleur van eikenhout varieert ongeveer van redelijk lichtgeel, tot licht bruinere tinten. Na bewerking kan het hout natuurlijk ook nog verkleuren. De kleur wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de lak die gebruikt wordt op het hout. Kenmerkend aan deze houtsoort zijn de vlamvormige  kringen die zichtbaar zijn als het hout tot planken is gezaagd.

De locatie waar de eikenboom groeit kan invloed hebben op de kwaliteit van het hout. Zo kan de ene locatie zorgen voor wat taaier hout, terwijl de andere locatie zwaarder en harder hout oplevert. De kwaliteit van het hout is natuurlijk van grote invloed op de producten die er van gemaakt worden. Daarom houdt Van Feij hier altijd rekening mee  bij het inkopen van eikenhout, zodat kwaliteit gegarandeerd kan worden.

Bekijk hier onze volledige matenlijst voor eikenhout.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 13 =