Houtinfo: Hardhout

Hardhout is een heel andere houtsoort dan Douglas hout of bijvoorbeeld eikenhout. Het grote verschil is de boom waar het hout van is gemaakt. Douglas hout is afkomstig van een naaldboom, hardhout is afkomstig van een loofboom. Het is echter niet zo dat hardhout harder is dan Douglas hout, dit heeft niet te maken met de boomsoort. Over het algemeen is hout van een loofboom (dus hardhout) wel harder dan dat van een naaldboom, maar dat is erg afhankelijk van de locatie en de omstandigheden waarin de boom heeft gegroeid.

De soorten hardhout die gebruikt worden door Van Feij zijn Massaranduba, Azobé, Angelim vermelho en Shorea Laevis. Omdat de namen u waarschijnlijk niet veel zullen zeggen, zullen we deze even kort toelichten. De soorten onderling verschillen, op de kleur na, niet heel veel. Het blijft natuurlijk allemaal hardhout.

Massaranduba is een klassiekere hardhoutsoort die al jaren wordt gebruikt in Nederland. Het is vrij donker van kleur. Het wordt veel gebruikt voor toepassingen in de tuin. Azobé is een hardhoutsoort met een paarsbruine kleur. Dit hout wordt vooral toegepast voor zware constructies, het is ook een zeer zware houtsoort die meestal ook zinkt wanneer het in water wordt gebruikt. Angelim vermelho is een geelbruine tot roodbruine houtsoort die vanwege de sterke geur alleen buiten te gebruiken is. Ook deze houtsoort wordt gebruikt voor zware constructies. De laatste, Shorea laevis, is wat lichter van kleur en van nature goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor zware tuinmeubelen en terrassen.

Zoals eerder beschreven is, wordt hardhout voornamelijk buiten gebruikt in de tuin. Het kan toegepast worden als terras, voor zware buitenmeubelen of voor grotere constructies. Denk daarbij aan een luxe schuur of een grote berging. Hardhout is ideaal omdat het sterk is en niet snel aangetast wordt. Hierdoor blijft de kwaliteit voor een lange periode gegarandeerd.

Bekijk hier onze volledige matenlijst voor hardhout.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + 17 =